ettanochjag

Hemma

Kategori: Allmänt

Tandläkaren ringde och avbokade min tid idag, nu har dom krånglat så jävla länge att jag är sur. Men jag har passat på att söka upp hur operationen blir på ett ungefär med örat. Ja, för er som inte vet något så kan jag meddela att tisdagen den 3de Maj 2011 Fick jag beskedet från läkarna att jag har en pärlcysta i örat. Det är inget som är jätte farligt, det är som en godartad tumör och min var 3x4 mm bara. Men ganska snart kommer jag få genomgå en operation. Och resultatet på mitt sökande fick jag på www.akademiska.se Men jag kommer nog få göra operation i Falun. Men nu kommer informationen jag hittade.

Vad är cholesteatom?

Hörselgången och trumhinnans utsida av hud. Huden ombildas ständigt genom att döda celler ersätts med nya. Det sker därför en ständig transport av hudceller från trumhinnan och ut i hörselgången. Viktigt är att inte störa denna transport genom att peta sig i örat.

Vid långvarigt undertryck i mellanörat, som uppstår genom bristande funktion i örontrumpeten, sugs en del av trumhinnan och därmed också hud in i mellanörat. Om en del av trumhinnan avstängs från hörselgången upphör transporten av hudceller, som nu stannar kvar i mellanörat. Det har bildats en pärlcysta eller cholesteatom. Denna växer nu i mellanörat och kan genom tryck förstöra mellanörats strukturer som t ex hörselben. En hörselnedsättning av ledningshindertyp uppstår.

Öron som drabbats av pärlcysta infekteras lättare än normala och det märks genom lockkänsla, flytning och hörselnedsättning. De flesta bakterier i örat är inpetade utifrån, t ex genom ett finger, tops eller dylikt. Det är därför särskilt viktigt att aldrig stoppa in något i hörselgången och att skydda örat med t ex fetvadd vid bad, dusch och hårtvätt. Det är dock skadligt att ständigt gå med vadd i örat. Om infektion redan har uppkommit förskriver läkare örondroppar. Vid envisa infektioner och där man genom bakterieprov påvisat speciella bakterier kan ibland även ett antibiotikum i tablettform vara nödvändigt.

Hur behandlas pärlcysta?

Det viktigaste är att inte peta i örat och att skydda det mot vatten, tvål, schampo etc. Även ett öra med pärlcysta kan vara helt torrt och infektionsfritt. Hörseln behöver heller inte vara särskilt nedsatt. För att motverka det undertryck, som den bristande funktionen i örontrumpeten för med sig, är det viktigt att göra Valsalvaövningar. Din läkare kommer noggrant att instruera Dig om detta.

Valsalvaövningar går till så att Du håller för näsan och med stängd mun pressar upp luft till mellanöronen. När luften kommer upp i mellanörat klickar det till. Du kan ha svårt att få upp luft i det sjuka örat medan det går lättare att få passage till det friska. Du kanske också har undvikit detta för att det gör ont. Det är dock av största vikt att fortsätta att blåsa upp luft till örat flera gånger dagligen eller så fort Du märker att lufthalten i örat sjunker.

Operation

En pärlcysta måste förr eller senare opereras. Ingreppet utförs alltid i narkos och tar cirka 3-5 timmar beroende på pärlcystans storlek och utbredning. Ibland är örat infekterat och inflammerat. Målet med operationen är att ge ett vattentåligt och torrt öra med återställd anatomi och i möjligaste mån även god hörsel.

Hur hörselresultat blir är beroende på hur bra innerörat fungerar och hur mycket av hörselbenskedjan som fortfarande är intakt.

Ingreppet

Vid operationen görs ett snitt bakom örat. Hörselgången vidgas för att förhindra framtida infektioner. Benet bakom örat, det s k vårtutskottet borras ur och all pärlcysta och infekterad slemhinna avlägsnas. Därefter byggs örat upp med kroppseget material. Du får en ny trumhinna av muskelhinna, nytt hörselben av antingen städet (det mellersta hörselbenet) eller av en bit ben, som tas bakom örat.

Om trumhinnan har varit kraftigt indragen eller om mellanöreslemhinnan avlägsnas, får man ibland lägga in en bit silasticfilm i mellanörat och ned i örontrumpeten. Detta för att förhindra framtida sammanväxningar. Hörselgångsväggen byggs upp med brosk, vårtutskottet fylls igen med benbitar och muskel. Om örat har varit infekterat under lång tid, måste ett delhudstransplantat användas. Detta tas i regel från överarmens insida. Tagstället förses med en tunn plastfilm, som lossnar när huden läkt.

Resultat och komplikationsrisker

Som vid alla kirurgiska ingrepp är även en öronoperation behäftad med en operationsrisk. Risken för dövhet på det opererade örat är mindre än 0,5  procent. Chansen till förbättrad hörsel beror på hur mycket av hörselbenskedjan som är intakt och hur god innerörefunktionen är. I genomsnitt har du cirka 75 procents chans till en användbar hörsel.

Om stigbygelplattan är fixerad, måste i ett senare skede ytterligare en mindre operation göras för att hörseln ska återställas. Den görs i lokalbedövning genom hörselgången. Ibland måste en korrigerande operation av hörselbenet göras. Denna operation kan utföras genom hörselgången i lokalbedövning och utan att du behöver stanna kvar på sjukhuset. Som alternativ till hörselförbättrande kirurgi diskuteras även användandet av hörapparat.

Ansiktsnerven går genom mellanörat. Ibland kan den reagera med nedsatt funktion efter ett ingrepp. Risken att den blir bestående skadad är minimal.

Före operation

Om du använder hörapparat, bör du inte använda den två veckor före operation. Två veckor före operation får du inte använda smärtstillande medel, som innehåller acetylsalicylsyra (Treo, Magnecyl). Använd istället paracetamol (Alvedon, Panodil).

Efter operation

När du vaknar har du ett stadigt förband runt huvudet. Om smärta förekommer kuperas den med t ex Alvedon eller Citodon. Vanligtvis kvarstannar du på sjukhus en natt. Morgonen efter ingreppet tas det stora förbandet bort och ersätts med ett mindre. Inne i örat har du två tamponader, en mot den nya trumhinnan och en i hörselgången. Dessa avlägsnas vid återbesöket en vecka efter operationen.

Hörseln förbättras inte direkt efter operationen utan börjar komma efter cirka sex till åtta veckor. Trots den långa operationen kan du gå hem dagen efter ingreppet. Vanlig sjukskrivningstid är tre veckor.

Ny start

Kategori: Allmänt

Jag har nu valt att börja om min blogg efter mycket förändringar i mitt liv. Så det kommer nog dröja innan det finns något intressant material ^^